Ultrazvučni pregled štitaste žlezde i mekih tkiva vrata

Ultrazvuk vrata je izuzetno koristan, dostupan, jeftin i neškodiv pregled za pacijenta, ali I za ispitivača. Indikacije za ultrazvučni pregled vrata su brojne.

Najčešće indikacije su bol u predelu vrata, palpabilne promene na vratu, vidljiva guša, praćenje postoperativnog toka, redovne kontrole nakon hiruških intervencija, obavljanje intervencija (ciljanih pinkcija) pod kontrolom ultrazvuka, ali I preventivni pregledi u cilju blagovremenog otkrivanja bolesti.

Ultrazvučni pregled vrata obuhvata pregled žlezdanih i nežlezdanih struktura vrata. Ovim pregledom pregledamo tiroidnu žlezdu I paratiroidne žlezde, magistralne krvne sudove vrata (ACC I njenih grana ACI I ACE i VJI), podvilične pljuvačne žlezde, parotidne žlezde, podjezične pljuvačne žlezde, mišiće, limfne noduse.

Pregledom se stiče uvid u veličinu i strukturu organa vrata, otkrivaju se urođene anomalije, uočavaju se i analiziraju fokalne promene. Nakon obavljenog ultrazvučnog pregleda preglažu se laboratorijske analize i dodatne dijagnostičke procedure kao što su scintigrafija štitaste i paratiroidnih žlezdi, kolor duplex ili triplex scan krvnih sudova vrata, MRI i CT vrata, FNB ili predlaže konsultacija hirurga.

PRIJAVA NA NEWSLETTER

Saznajte novosti iz Škole Ultrazvuka

Želim da primam obaveštenja u skladu sa politikom privatnosti

Ultrazvuk vrata je dijagnostička metoda koju mogu da primene stručnjaci različitih grana medicine, na nivou primarne, sekundarne i tercijerne zdravstvene zaštite

Kome su namenjeni kursevi i treninzi?

• Lekarima opšte prakse, specijalizantima, specijalistima i subspecijalistima raznih grana medicine koji žele da steknu osnovna, a zatim i napredna znanja i veštine za samostalno izvođenje ultrazvučne i kolor dopler dijagnostike.

• Lekarima koji su obučeni za obavljanje ultrazvučnih i kolor dopler pregleda, ali nisu u mogućnosti da obave dovoljan broj ultrazvučnih pregleda u svakodnevnom radu, kako bi ostali utrenirani za rutinsko obavljanje ultrazvučnih pregleda

• Lekarima sa iskustvom, koji žele da osveže svoje znanje, dobiju potvrdu (sertifikat) i bodove za produženje licence.

Počnite već danas !

Pozovite nas i proverite rasporede održavanja kurseva

  • +381 11 344 15 15