Ultrazvučna dijagnostika abdomena i male karlice

Ultrazvuk abdomena i male karlice je izuzetno koristan, dostupan, jeftin i neškodiv pregled za pacijenta, ali I za ispitivača. Indikacije za ultrazvučni pregled abdomena su brojne.

Najčešće indikacije su bol u stomaku i leđima, mučnina, povraćanje, nadutost stomaka, povrede, prolivaste stolice, nerazjašnjena febrilna stanja, naglo uvećanje trbuha, narušena funkcija organa u trbuhu koja je laboratorijski detektovana, kao na primer uvećane transaminaze, hiperlipoproteinemija, anemija.

Ultrazvuk abdomena i male karlice je indikovan i u sklopu redovnog praćenja toka bolesti ili oporavka pacijenta obolelih od malignih bolesti. Primenjuje se u dijagnostici i praćenju komplikacija kod nekih hroničnih oboljenja kao što su dijabetes melitus, hipertenzija, ciroza jetre.

Ultrazvuk abdomena i male karlice kao neškodiva metoda je veoma pogodna u okviru redovnih preventivnih pregleda, radi blagovremenog otkrivanja hroničnih i malignih bolesti.

Indikacija za pregled su i neki faktori rizika, kao što su gojaznost, pušenje, alkoholizam, nasledne bolesti.

Ultrazvukom mogu da se pregledaju jetra, žučna kesa, žučni putevi, pankreas, slezena, bubrezi, nadbubrežne žlezde, mokraćna bešika, prostata i semene vezikule kod muškaraca, uterus i ovariumi kod žena, abdominalna aorta i vena cava inferior i njihove grane. Ultrazvuk se ne koristi za pregled šupljih organa ispunjenih vazduhom, kao što su želudac i creva.

Ultrazvučnim pregledom abdomena možemo dijagnostikovati masnu jetru, cirozu jetre, zastojnu jetru, polipe ili kamen u žučnoj kesi ili žučnim putevima, kamenje i stazu bubrega, ciste, benigne i maligne tumore trbušnih organa, udaljene metastaze tumora drugih regija, stenoze i proširenja krvnih sudova, aneurizmu i disekciju trbušne aorte, duboku vensku trombozu, uvećane limfne čvorove, urođene anomalije trbušnih organa i krvnih sudova, prisustvo slobodne tečnosti u abdomenu i maloj karlici, pleuralni i perikardni izliv, hematome i rupturu trbušnih organa, apscese i druge tečne kolekcije i mnoga druga oboljenja i stanja.

PRIJAVA NA NEWSLETTER

Saznajte novosti iz Škole Ultrazvuka

Želim da primam obaveštenja u skladu sa politikom privatnosti

Ultrazvuk abdomena i male karlice je dijagnostička metoda koju mogu da primene stručnjaci različitih grana medicine, na nivou primarne, sekundarne i tercijerne zdravstvene zaštite.

Kome su namenjeni kursevi i treninzi?

• Lekarima opšte prakse, specijalizantima, specijalistima i subspecijalistima raznih grana medicine koji žele da steknu osnovna, a zatim i napredna znanja i veštine za samostalno izvođenje ultrazvučne i kolor dopler dijagnostike.

• Lekarima koji su obučeni za obavljanje ultrazvučnih i kolor dopler pregleda, ali nisu u mogućnosti da obave dovoljan broj ultrazvučnih pregleda u svakodnevnom radu, kako bi ostali utrenirani za rutinsko obavljanje ultrazvučnih pregleda

• Lekarima sa iskustvom, koji žele da osveže svoje znanje, dobiju potvrdu (sertifikat) i bodove za produženje licence.

Počnite već danas !

Pozovite nas i proverite rasporede održavanja kurseva

  • +381 11 344 15 15