Kolor Dopler Krvnih Sudova Vrata

Kolor dopler krvnih sudova vrata je dijagnostička procedura koja koristi tehnologiju kolor dopler ultrazvuka kako bi se analizirao protok krvi kroz krvne sudove u vratnom području.

Ova metoda koristi Doplerov efekat kako bi omogućila prikaz promena u brzini protoka krvi kroz krvne sudove različitih organa,omogućavajući lekarima da procene vaskularnu funkciju i identifikuju moguće probleme.

Princip rada kolor doplera zasniva se na upotrebi ultrazvučnih talasa koji se reflektuju od crvenih krvnih zrnaca u pokretu.

PRIJAVA NA NEWSLETTER

Saznajte novosti iz Škole Ultrazvuka

Želim da primam obaveštenja u skladu sa politikom privatnosti

Kada se ultrazvučni talasi reflektuju od crvenih krvnih zrnaca u pokretu prema ili od senzora, dolazi do promene u frekvenciji zvuka.

Kolor dopler tehnologija dodaje boju na ultrazvučnu sliku kako bi se vizualizovao smer krvnog protoka: crvena boja obično označava protok krvi prema senzoru, dok plava označava protok krvi suprotno od senzora.

Kolor dopler krvnih sudova vrata se izvodi pomoću ultrazvučne sonde koja se postavlja na vrat pacijenta.

Trajanje Kolor dopler pregleda krvnih sudova vrata zavisi od brojnih faktora, uključujući i to da li se pregled vrši na jednoj ili obe strane vrata, kao i od toga da li se pregled vrši u okviru preventivnog pregleda ili kao deo dijagnostičkog procesa. U proseku, pregled traje oko 20 minuta.

Kolor dopler krvnih sudova vrata se često koristi za procenu protoka krvi u karotidnim arterijama (arterije koje snabdevaju krv mozgu), jugularnim venama (vene koje vraćaju krv iz glave) i drugim vratnim krvnim sudovima.

Ova dijagnostička procedura može pomoći u otkrivanju suženja ili blokade krvnih sudova i često se primenjuje u praćenju pacijenata s rizikom od moždanog udara ili drugih vaskularnih problema u vratu, a preporučuje se osobama sa povišenim masnoćama u krvi, pušačima i kao preventivni pregled koji može ukazati na preteći moždani udar.

Kome su namenjeni kursevi i treninzi?

• Lekarima opšte prakse, specijalizantima, specijalistima i subspecijalistima raznih grana medicine koji žele da steknu osnovna, a zatim i napredna znanja i veštine za samostalno izvođenje ultrazvučne i kolor dopler dijagnostike.

• Lekarima koji su obučeni za obavljanje ultrazvučnih i kolor dopler pregleda, ali nisu u mogućnosti da obave dovoljan broj ultrazvučnih pregleda u svakodnevnom radu, kako bi ostali utrenirani za rutinsko obavljanje ultrazvučnih pregleda

• Lekarima sa iskustvom, koji žele da osveže svoje znanje, dobiju potvrdu (sertifikat) i bodove za produženje licence.

Počnite već danas !

Pozovite nas i proverite rasporede održavanja kurseva

  • +381 11 344 15 15